De ce o rețea de multiplicatori Eurodesk?

Misiunea Eurodesk este de a sensibiliza tinerii privind oportunitățile de mobilitate de învățare și de a-i încuraja să devină cetățeni activi ai Europei.

Astfel, pentru facilitarea accesului tinerilor la informare privind politicile europene, oportunitățile și mobilitatea în scop educațiuonal, a fost constituită o rețea națională de multiplicatori Eurodesk, proiect lansat în 2016 de Eurodesk România alături de Agenția Națională Erasmus+.

 

Care este rolul multiplicatorilor?

Multiplicatorii promovează mobilitățile de învățare în rândul tinerilor folosind diferite canale de comunicare, inclusiv cele online. Aceștia sunt cei care care asigură transmiterea informațiilor colectate în rețea la nivel european către tineri. Un rol important al multiplicatorilor este de a crea și de a menține o legătură directă cu tinerii prin intermediul activităților și evenimentelor de informare pe care le organizează.

Multiplicatorii sunt cei care analizează nevoile tinerilor cărora le oferă informații și se găsesc adesea în situația de a oferi sfaturi (consiliere) privind găsirea și alegerea celei mai bune și potrivite oportunități, de ex. cel mai bun program de mobilitate.  O altă sarcină importantă este de a oferi sprijin tinerilor cu oportunități reduse pentru ca aceștia să beneficieze de oportunități de mobilitate de învățare.

Un alt rol al multiplicatorilor este de a colabora cu parteneri relevanți în domeniul tineretului și cu mass-media pentru a promova oportunitățile de mobilitate și Eurodesk.

Eurodesk acordă o atenție deosebită nevoii de dezvoltare, a abilităților și cunoștințelor multiplicatorilor, astfel, aceștia beneficiază de programe de formare la nivel național și european. Programul de formare dezvoltat de Eurodesk, oferă multiplicatorilor același nivel de cunoaștere privind Eurodesk și serviciile de informare pentru tineri la nivel european, asigurându-se în acest fel standarde înalte de calitate privind serviciile furnizate de aceștia.

 

Cine sunt multiplicatorii?

Rețeaua de multiplicatori Eurodesk România este formată din 19 multiplicatori locali care vin din instituții publice și o fundație de tineret.

În acest moment din rețea fac parte 7 lucrători de tineret din Direcții Județene pentru Tineret și Sport, o bibliotecă județeană și o fundație de tineret și 12 inspectori școlari/profesori din Inspectorate Școlare Județene sau Casele Corpului Didactic.

Harta rețelei de multiplicatori Eurodesk România poate fi consultată aici.

Membrii rețelei (în ordine alfabetică):

Adina Valentina Mihai

Adriana Lelia Trofin

Alina Daniela Cepan

Amalia Velicu

Aurica Dvoracic

Daniela Lupșan

Doru Trașcă

Elena Moțoc-Chivari

Ioan Ioja

Izabella Maria Kacso Doboly

Marian Țuțuianu

Mihai Grigorel Angheluță

Natalia Aida Pop

Oltea Săveanu

Rodica Mighiu 

Silviana Elena Cioceanu 

Simona Tonț

Valentin Stancu