Data: 3 Mai 2018
Pentru început câteva cuvinte despre MFF și ce este el
MFF?!!! Ce este asta și ce caută în discuția noastră legată de Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate? Mai întâi... ce este MFF! MultiAnnual Financial Framework, sau Cadrul Financiar Multianual, reprezintă principalul instrument de politică financiară a Uniunii Europene sub forma unei planificări financiare din șapte în șapte ani a tot ce mișcă în bugetul european. Ciclul actual cuprinde perioada 2014 - 2020 iar ieri a fost lansată propunerea Comisiei Europene pentru viitorul Cadru care va acoperi perioada 2021 - 2027.
De ce este important Cadrul Financiar Multianual și ce legătură are cu Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate?
Pentru că el stă la baza tuturor programelor de finanțare europene. De la Politica Agricolă Comună, fonduri structurale până la programe precum Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Dacă ai beneficiat de o bursă Erasmus sau un proiect școlar, de educația adulților, formare profesională sau tineret în cadrul Erasmus+ sau în programele anterioare precum Tineret în Acțiune, Învățare pe Tot Parcursul Vieții, Socrates, Leonardo etc. chiar dacă nu ai auzit în viața ta de "MFF", trebuie să știi că fără el aceste proiecte și burse nu ar fi putut să devină realitate.
Tot el este "de vină" pentru faptul că acestea se schimbă din șapte în șapte ani. Uneori în bine, alteori... nu toate nevoile pot fi satisfăcute! Dar cu siguranță, o bună parte din aceste modificări apar pentru că în spatele lor se află o strategie pe termen mediu de șapte ani dată de... ați ghicit, Cadrul Financiar Anual!
Finanțare dublă pentru Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate?
Ieri, 2 mai, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alături de Comisarul European pentru Buget, Günther Oettinger, au prezentat în Parlamentul European, viziunea Comisiei Europene în ceea ce privește următorul Cadrul Financiar Multianual. Ca un răspuns la realitatea de astăzi, Comisia Europeană a propus un buget pe termen lung pentru perioada 2021-2027. Această propunere este menită să răspundă noilor provocări, pentru ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea securității și a stabilității într-o lume instabilă, într-un moment în care Brexit va lăsa un decalaj considerabil în buget.
În acest sens o parte din programele de finanțare actuale vor fi restructurate și vor avea parte de ajustări financiare. Din fericire, programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate se încadrează foarte bine în prioritățile din propunerea Comisiei Europene și vor beneficia de o suplimentare de buget. Propunerea Comisiei pune un puternic accent pe tineret, menționat explicit. Acest lucru se va realiza prin dublarea bugetului programului Erasmus+ la 30 de miliarde de euro și printr-un buget de 1,26 miliarde de euro pentru Corpul European de solidaritate, oferind mai multe oportunități tinerilor de a studia, de a se dezvolta, de a efectua stagii de voluntariat în străinătate, dar și de a aborda șomajul în rândul tinerilor prin Fondul Social European.
"Pentru a finanța prioritățile noi și urgente, vor trebui majorate actualele niveluri de finanțare. Investițiile actuale în domenii precum cercetarea și inovarea, tineretul, economia digitală, gestionarea frontierelor, securitatea și apărarea vor contribui la prosperitate, sustenabilitate și securitate în viitor. De exemplu, bugetul alocat programului Erasmus+ și al Corpului european de solidaritate va fi dublat." - comunicatul de presă "Bugetul UE: Comisia propune un buget modern pentru o Uniune care protejează, capacitează și apără"
Comisarul Oettinger a motivat dublarea bugetului Erasmus+ numindu-l chiar "răspunsul corect pentru populism și euro-scepticism!"
Ce se întâmplă mai departe?
În acest moment aceasta este viziunea Comisiei Europene. Pentru ca această inițiativă să devină realitate, ea trebuie să treacă prin procesul decizional legislativ al instituțiilor europene și în perioada următoare atât Parlamentul cât și Consiliul European o vor amenda pentru a funcționa ca un pachet financiar coerent și agreat ca atare.
Practic, înainte de a propune orice iniţiativă legislativă, Comisia evaluează potenţialele consecinţe economice, sociale şi ecologice pe care le-ar putea avea, după care Parlamentul şi Consiliul European revizuiesc propunerile înaintate de către Comisie şi propun amendamente. Dacă amendamentele sunt acceptate de către ambele instituţii, proiectul legislativ poate fi adoptat, în caz contrar are loc o a doua lectură. Dacă amendamentele nu sunt agreate de cele două instituții nici după cea de a doua lectură se crează un comitet de conciliere (detalii cu privire la procedura de adoptare găsiți AICI).
Așadar atât programul Erasmus+ cât și Corpul European de Solidaritate au un avocat puternic în Comisia Europeană. Urmează să vedem cum vor evolua lucrurile în continuare și care va fi poziția exactă a Parlamentului și a Consiliului. Cu toate acestea avem motive de optimism, deoarece în luările de poziție de până acum reiese faptul că în cadrul Consiliului European Erasmus+ ar trebui să fie extins (deci, implicit, cu un buget mai mare) și să devină mai incluziv, iar Parlamentul European susține chiar o triplare a bugetului programului Erasmus+, precum și continuarea Corpului European de Solidaritate.
Curios să afli mai multe?
Mai multe detalii despre propunerea Comisiei Europene pentru Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2020:
Adăugat de: Eurodesk Romania
|
Guvernanța programului European Youth Village și ANPCDEFP, împreună cu Primăria Panaci și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci, organizează în perioada 4-6 septembrie 2024 a cincea ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural (STMR) în Parcul Tineretului din Comuna Panaci (Suceava).
Vino la un dialog sincer, deschis despre viitorul pe care ți-l dorești și societatea la care vrei să contribui!
Guvernanța programului European Youth Village și ANPCDEFP, împreună cu Primăria Panaci și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci, organizează în perioada 4-6 septembrie 2024 a cincea ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural (STMR) în Parcul Tineretului din Comuna Panaci (Suceava).
Vino la un dialog sincer, deschis despre viitorul pe care ți-l dorești și societatea la care vrei să contribui!